marți, 14 iulie 2015

Platzkart

Prima experienta cu trenul la clasa a treia. Am avut noroc sa nu se scumpeasca si trenurile internationale fiindca cele domestice tocmai s-au scumpit de o saptamana cu 20%.
Initial am vrezut ca o sa fie gol din Chisinau pornind cu doar trei  calatori in tot compartimentul plus insotitorul de vagon cu fiul. Pe parcurs insa au inceput sa urce si iata-ne la granita, la Ocnita cu vagonul aproape plin.
Doamna din fata mea, trecuta bine de prima tinerete dar cocheta a lasat de inteles ca vorbeste ruseste si o vreme nu ne-am vorbit. Cand insa nenea de la vagonul restaurant a trecut prin vagoane si mi-a vandut o inghetata cu 15 lei, nu s-a mai putut abtine si a izbucnit... Cum ? 15 lei? La magazin e cu 5! Asta e furt pe fata... in dulcele grai moldovenesc.
Apoi s-a linistit si am inceput sa vorbim depre calatorii, limbi si natii.
Din pacate a coborat repede dar m-a lasat in grija tanarului de vizavi care sa ma ajute sa completez declaratia de la vama in chirilice. M-a avertizat ca in ultima localitate inainte de granita o sa gasesc babuska cu placinte, peste si fructe.

Astept sa trecem si imi intind patul alaturi de ceilalti 53 de conlocatari in micuta noastra insula calatoare si cosmopolita...

UPDATE. a doua zi.
Am dormit bine dupa placinte si caise proaspete..
Dimineata pe la 8-9 ne apropiem de granita UA-RU. Chiar draguti, faceau glume fiind singurul cu pasaport romanesc, care are nevoie de viza... Mi-a corectat cardul de migrare scris cu litere latine, mi-a inmanat partea B si mi-a pus stampila de intrare.
La ucraineni fuese chiar mai simplu - deja au renuntat la formularul de migrare.
La inceput am avut ceva emotii gandindu-ma la cat de complicat o sa fie cu trecerile. Imi faceam ganduri negre la cum o sa raman printre granite in no-men-lands... dar totul s-a disipat in roua diminetii si la vederea cainelui granicerilor: un coker micut si dragalas care, saracul, a inceput sa schelaie cand insotitorul de vagon l-a calcat din gresala pe o labuta...

Un comentariu:

Multumesc pentru comentariu. Urmariti-ma in continuare