miercuri, 15 iulie 2015

AUR

Azi am vazut mult, mult aur. Exact pe ce se baza in trecut puterea tarista...
Dar s-o luam cu inceputul. M-am trezit prea devreme fiindca soarele zambea de mult pe fereastra de la etajul 5 al hostelului. Leneveam deja de juna de ora si cand m-am ridicat din pat am crezut ca e noua dar era sapte fara ceva... Moscova e mai la nord totusi... Un dus rapit, o conserva de fasole, o cafea din partea casei si am pornit sa explorez orasul. Usor de tot am gasit prima gaura de metrou si mi-am luat o cartela. Directia: Piata Rosie! Pustie la ora aia... Atunci se deschideau tarabele de suveniruri de la intrare. M-am invartit un pic, cateva poze si vazand ca la taica Lenin se deschide abea la 10, am iesit din piata sa vad si Balsoi Teatr. Pe dinafara ca un spectacol acolo poate costa cat Loganul meu... in parcul din fata teatrului multe panouri aniversare cu 70 de ani de la finalul celui de-al doilea razboi. Pe toate scria mare, sus "MIR" adica "PACE" dar , curios, toate infatisau scene de razboi...
Am revenit pe la 9 jumate. Deja incepea sa se formeze coada la intrarea in mausoleul lui Lenin. M-am asezat si eu impreuna cu doi tineri rusi intre doua grupuri compacte de asiatici.
Acum 15 ani cand am mai fost in Piata Rosie n-am intrat. Nu imi aduc aminte dar probabil coada imensa ne-a descurajat. Si acum deja erau cateva sute...
La fix, am intrat. Inauntru: liniste si intuneric... doar pe la colturi militari tineri te indrumau si erau atenti sa nu iesi din sir... din obscuritatea incaperii se distingea clar catafalcul de sticla in care era personajul... pe un pat, luminat puterni, cu ochii inchisi, cu o palma stransa si una deschisa de parca dadea ordine si acum... in costum, impecabil. Totusi un pic artificial. Sub si deasupra imitatii de steaguri rosii, comuniste. Am mers afara repede iar spre iesire, pe sub zidurile Kremlinului am dat de alti tovarasi de seama: Stalin, Brejnev, Andropov, si altii de data asta la lumina, sub forma de piatra.

Celebra biserica colorata era un pic in renovare pe dinauntru asa ca am mai facut ceva poze de jur imprejur si am pornit spre iesirere.

La doi pasi am intrat in parcul Alexander (la sugestia lui imperator) spre adevarata intrare in Kremlin. Am prins la fix si schimbarea de garda la flacara ce arde mereu la mormantul soldatului necunoscut.

Cu un bilet la un pret rezonabil am intrat. La fel ca la mausoleu fara bagaje mari si cu scanare cu raze. Biletul era pentru ora fixa asa ca m-am grabit sa intru la Armurery. Fosta si actuala locatie a bogatiilor imperiului tarist.
Am luat si un audio - guide for free. Inauntru: WAW!!! GOLD GOLD GOLD. Mult mult , foarte mult aur si argint. Expozitii de icoane si evanghelii vechi toate invelite in aur si pietre pretioase. Tot felul de vase care mai de care mai mari si mai frumoase, grele, din aur masiv. Apoi armuri pentru oameni si cai, sabii, pusti, medalii, toate incrustate cu cristale si aur. Au urmat tronuri, haine, coroane imparatesti si calesti ca in povesti, toate poleite... O minune de muzeu cu multe exponate unice in lume. Nu m-am putut abtine sa ma intreb in gand daca si tezaurul nostru nu e pe acolo... Am mai tras cu urechea pe la grupurile organizate cu ghid englez si am aflat lucruri interesante despre Ivan cel Groaznic, Alexandru I, Nicolae, Ecaterina si altii. La iesire am cumparat o Matriosca si am dat sa merg la celelalte minuni de la Kremlin dar paznicul a zis NIET! Ticket only for this! Cam bosumflat am iesit dar am mers din nou la intrare unde am vazut un paznic grasut si cam beat. M- a lasat sa intru iar tot cu biletul ala... De data asta am vizitat toate cele patru catedrale aurite din Kremlin, clopotul balsoi care de imens ce era s-a spart inainte ca sa bata macar o dat si tunul tarului care, la fel, n-a apucat sa traga niciodata... M-am si rugat, doar erau ortodoxe ca ale noastre. Aceeasi impresie: aici totul se face mare sau foarte mare!
Am plecat un pic ingandurat fiindca norii se adunau si mie deja mi-e dor de casa...

6 comentarii:

  1. Abia aștept postările viitoare! Have fin si sa te întorci sănătos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos. Drum bun în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi amintesc de o poza impreuna facuta la mausoleul lui Lenin acum 15 ani :) Have fun dragule si fa multe poze. Sper ca s-au terminat conservele de fasole, sa poti trece la alt meniu ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e. Tocmai de aia am facut poza. :-)
    Inca mai am fasole si mazare...

    RăspundețiȘtergere
  5. Drum bun și aventuri faine! Ce mă bucur că scrii - așa mai călătorim și noi cu tine!! :)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru comentariu. Urmariti-ma in continuare